Efikasnija zaštita potrošača

Bez autora
Oct 14 2010

Novim Zakonom o zaštiti potrošača uvode se ključne evropske direktive iz ove oblasti i uspostavlja pravni okvir koji omogućava zaštitu potrošača u Srbiji po evropskim standardima. U njega je implementirano 15 ključnih evropskih direktiva iz oblasti zaštite potrošača.Zakon uvodi strože zahteve trgovcima koji će morati da o proizvodu koji prodaju daju jasna obaveštenja potrošaču i pre zaključenja ugovora i da na jasan i pravilan način istaknu cene. Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak i pretpostavlja se da je postojao u momentu kupovine.

Efikasnija zaštita potrošačaNovim Zakonom o zaštiti potrošača uvode se ključne evropske direktive iz ove oblasti i uspostavlja pravni okvir koji omogućava zaštitu potrošača u Srbiji po evropskim standardima.

U njega je implementirano15 ključnih evropskih direktiva iz oblasti zaštite potrošača.

Zakon uvodi strože zahteve trgovcima koji će morati da o proizvodu koji prodaju daju jasna obaveštenja potrošaču i pre zaključenja ugovora i da na jasan i pravilan način istaknu cene.

Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak i pretpostavlja se da je postojao u momentu kupovine.

Zabranjuje se prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina i izriču se prekršajne kazne u slučaju neisticanja cena i nepoštenog poslovanja.

Takođe, biće osnovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača koga će činiti predstavnici ministarstava, udruženja i saveza potrošača, privrednih i profesionalnih komora i drugih učesnika na tržištu, kao i nezavisni stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača.

Zakon o zaštiti potrošača počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine, a zamenjuje važeći Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o odgovornosti proizvođača za stvari sa nedostatkom, koji su doneti u 2005. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik